За нас

 snimka1

Доц. инж. мат. Детелин Марков работи като преподавател в Технически университет София и изследовател в Ценър за изледване на микроклимата енергията и околната среда при ТУ-София (http://www.cfdc.tu-sofia.bg ).

От 1998 се занимава с оценка и категоризация на микроклимата в жилищни и офис помещения, както и с изследване на влиянието на параметрите на микроклимата върху здравето, благоразположението, работоспособността и производителността на обитателите. 

Експерт в областта на екологията на бита. 

 

 snimka2

Инж. Павлина Мустакова е еколог, работи в сферата на екологията от 1999 година. От 1999 до 2004 в „Енергопроект“ АД и от 2004 до 2014 в „Еко Енергопроект“ ООД. Участник в 14 проекта за оценка на екологичните въздействия на различни индустриални обекти. Член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, с пълна проектантска правоспособност.

От 2013 г. преминала обучение и сертифицирана за обследване на плесени в битовата среда от Международната асоциация на инспекторите на битовата среда InterNachi.

Координира дейността и изготвя оценка на алергенните и биохимични фактори в оценяваните обекти. 

 

 snimka3

Проф. Д-р Тодор Попов е лекар – алерголог с огромен опит в областта на диагностиката и лечението на алергичните болести, обучението на лекари и студенти в областта на алергологията.

Автор и участник в множество научни проекти и публикации, някои от които посветени на връзката между алергията и околната среда.

Члена на БДА, АА, EAACI, WAO, ERS.

Участва в изготвянето на специализираните препоръки към пациентите с алергични болести, обитаващи обследваните от Индоор Консулт ЕООД обекти. 

 

 snimka4

Д-р Тихомир Мустаков лекар – алерголог със значителен опит в областта на диагностиката и лечението на алергичните болести, основно при пациенти в детска възраст, обучението на студенти и лекари в областта на алергологията.

Участник в множество научни проекти и публикации, значителна част от които посветени на връзката между алергията и околната среда.

Члена на БДА, АА, EAACI, ERS.

Изготвя специализирани препоръки към пациентите с алергични болести, обитаващи обследваните от Индоор Консулт обекти. 

 

 ники

Г-н Николай Захариев

Технически сътрудник

Технически Сътрудник на Индоор консулт. Отговаря за събирането, обозначаването и обработката на пробите от помещенията, подлежащи на оценка.

 

 snimka6

Г-жа Томислава Димкова Андреева

Технически сътрудник

Технически Сътрудник на Индоор консулт. Отговаря за събирането обозначаването и обработката на пробите от помещенията, подлежащи на оценка.

Болести

Астма

"Астмата е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища,при коетоиграят роля много клетки и клетъчни елементи. Хроничното възпаление е свързано с хиперреактивност на дихателните пътища, което води до повтарящи се епизоди на хриптене, задух, стягане в гърдите и кашлица особено през нощта или рано сутрин. Тези епизоди обикновено са свързани с широко разпространена, но променлива обструкция на въздухоносните пътища в белия дроб,коята често е обратима спонтанно или с лечение . " GINA 2012 .

Астмата често е причинена от алергично възпаление, което се дължи на повишена чувствителност към вътрешни алергени (домашен прах, плесени, животински пърхот, пера), понякога от полени, храни, лекарства, дразнители. Избягването на алергена, който причинява обострянията и астматичните пристъпи може да облекчи или дори даизлекува алергичното възпаление и играе значителна роля при лечението и предотвратяването на това заболяване .

Aлергичен ринит

Алергичният ринит е дефиниран като клинично проявено болестно състояние на носа, предизвикано след излагане на алерген от IgE - медиирано възпаление. Алергичният ринит се разделя на персистиращ и ирметитентен. Тежестта на алергичният  ринит може да се раздели на "лек" или " умерено  тежък ". Алергичният ринит влошава качеството на живот, сън, училище и работа. Много неалергенни причинителипредизвикват назални симптоми, които наподобяват алергичен ринит. Те включват лекарства (аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства), професионални вещества, храни, физически, емоционални и химически фактори, вирусни инфекции. ARIA 2008

Хиперсензитивен пулмонит

Хиперсензитивният пулмонит се отнася до възпаление на белите дробове, причинено от многократно вдишване на чужди вещества, като органичен прах, гъбичкиили плесен. Имунната система на организма реагира на тези вещества, наречени антигени чрез формиране на антитела, молекули, които атакуват нахлуващите антигени и се  и се опитват да ги унижощат. Комбинацията от антиген и антитяло произвежда остро възпаление или пулмонит (реакция на свръхчувствителност), която по-късно може да се превърне в хронично белодробно заболяване, което уврежда способността на белите дробове да поемат кислород от въздуха и да премахват въглеродният диоксид.

Атопичен дерматит

Атопичен дерматит е кожно заболяване, характеризиращо се с области на силен сърбеж, зачервяване, лющене и загуба на повърхността на кожата. Атопичният дерматит е най-разпространената от многото видове екземи. Той  често се свързва с други алергични заболявания, особено астма и сенна хрема. дефект на имунната система в рамките на кожата е била открита при пациенти, които имат атопичен дерматит, но причината за дефекта е неизвестен. " MedicineNet.com

Контактен дерматит

Контактният дерматит е термин за всяко възпаление на кожата, което настъпва, когато повърхността на кожата е в контакт с вещество, произхождащо извън тялото. Има два вида контактен дерматит:иритативен и алергичен. 

ХОББ Хронично обструктивна белодробна болест

Хроничната обструктивна белодробна болест е предотвратимо и лечимо заболяване с някои значителни извънбелодробни ефекти.
Белодробната компонента се характеризира с ограничение на въздушния поток, което не е напълно обратимо.
Ограничаването на въздушния поток при ХОББ обикновено е прогресивно и свързано с ненормален възпалителен отговор на белите дробове към вредни частици и газове. Тежката ХОББ води до дихателна недостатъчност, хоспитализация и накрая смърт от задушаване.
Основните рискови фактори са: тютюнев дим, професионално замърсяване, вътрешни и външни алергени и дразнители, респираторни инфекции, лошо финансово състояние.

Нашите дейности

1. Оценка на вътрешната среда

- На единична стая
- На апартамент / офис
- На къща
- На хотел, детска градина, училища и други големи сгради

 

Възможности за оценка на здравословните и екологични характеристики на битовата среда (стандартни пакети). Според конкретните нужди може да се изготвят оценки по индивидуализирани набори.

 

1

Ниво 1: Посещение на дома или офиса, специализиран оглед и органолептична оценка относно наличие на източници на алергени и иританти в битовата среда по стандартизиран въпросник.

 

2

Ниво 2: Посещение на дома и оценка на биохимическите параметри на жилището
Органолептична оценка;
Физически измервания – въздух, материали, иританти, влажност, TVOC, токсикогени;
Качествена оценка на алергенния състав на въздуха в жилището (седиментационен и обемен метод – 2 теста);
Получествено биохимично изследване на микрокърлежовия алерген в жилището – 2 теста;
Препоръки за коригиране на намерените отклонения

 

3

Ниво 3: Оценка на топлотехническите параметри на жилището
Измерване на параметрите на средата - с цел установяване на навиците на обитателите на жилището (пасивен експеримент) и създаване на индивидуална програма за създаване на енергийно-ефективни здравословни навици на обитателите (активен експеримент); Органолептична оценка на характеристиките на огражденията;
Оценка на кратността на вентилация по отношение на външния въздух;
Оценка на навиците за проветряване;
Оценка на риска от кондензация по огражденията и появата на мухъл;
Препоръки за коригиране на намерените отклонения.

 

4

Ниво 4:  Имунологична оценка за наличие на алергени в помещенията

 

 

Биохимичен тест за акари

 

 

Микроскопска оценка

 

 

Имунологичен тест за 11 алергена

 

 

Тест за единичен алерген

 

 

Препоръки за коригиране на намерените отклонения

 

2. Диагностика на проблем на вътрешната среда:

3. Препоръки за оздравяване на вътрешната среда.

4. Сертифициране на помещения със здрава вътрешна среда.