Бактерии, вируси и др.

Бактериите са  едноклетъчни организми. Има хиляди видове бактерии и те живеят почти навсякъде. Бактериите са много по-големи, отколкото вирусите. Те  са и много по-сложни. Бактериите притежават средства да се самовъзпроизвеждат. Те са пълни с течност  и може да имат нишковидни структури, за да се движат, като опашка. Примери за общи бактерии включват E.coli и салмонела .

Вирус

Вирусът може да има външен шипчест слой, нареченобвивка. Вирусите имат ядро от генетичен материал, но не могат да се самовъзпроизвеждат. Те инфектират клетките и се възползват от  тяхната репродуктивна техника, за да се размножават. Примерите за вируси включват грипният вирус и  MRSA .Бактериите и вирусите са винаги нежелани гости във всеки дом или офис.За да ги убием и да се защитим ние можем да покрием повърхностите, като например топката на външната врата с полу-постоянно антимикробно покритие, което убива при контакт.

Синдром на болната среда и астма свързана със сградата

Експертите въвежда термина "синдром на болната сграда ", за да опишат остри симптоми, които се появяват само по време на престоя в определена сграда и не могат да се обяснят с определена болест или причина. Симптомите включват главоболие, суха кашлица, сухота или сърбеж по кожата, виене на свят, гадене, затруднена концентрация, умора, чувствителност към миризми и дразнене на очите, носа или гърлото. Обикновено симптомите се подобряват след като се напусне сградата.

Замърсители от автомобилите

Лошата вентилация, която ограничава притока на свеж въздух в сградата може да бъде причина за синдрома на болната сграда. Килими, лепила, тапицерии, изработени от дърво, пестициди, и почистващи препарати, могат да отделят летливи органични съединения (ЛОС), включително формалдехид. Високите концентрации на летливи органични съединения могат да причинят рак. Невентилирани газови и керосинови отоплителни уреди, печки, камини и готварски печки на газ могат да произвеждат въглероден оксид и азотен диоксид .

Външни източници на химикали също могат да причинят синдрома на болната сграда. През вентилационните отвори в сградата могат да проникнат замърсители от автомобили и камиони и изпарения от сифоните на канализацията и строителната техника.

Астма свързана със сградата е  използван термин, когато симптомите на диагностицирана болест могат да бъдат свързани директно с вредните вещества във въздуха в рамките на една сграда. Симптомите включват кашлица, стягане вгърдите, хрипове. Напускането на сградата не може веднага да подобри симптомите.