Болести

Астма

"Астмата е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища,при коетоиграят роля много клетки и клетъчни елементи. Хроничното възпаление е свързано с хиперреактивност на дихателните пътища, което води до повтарящи се епизоди на хриптене, задух, стягане в гърдите и кашлица особено през нощта или рано сутрин. Тези епизоди обикновено са свързани с широко разпространена, но променлива обструкция на въздухоносните пътища в белия дроб,коята често е обратима спонтанно или с лечение . " GINA 2012 .

Астмата често е причинена от алергично възпаление, което се дължи на повишена чувствителност към вътрешни алергени (домашен прах, плесени, животински пърхот, пера), понякога от полени, храни, лекарства, дразнители. Избягването на алергена, който причинява обострянията и астматичните пристъпи може да облекчи или дори даизлекува алергичното възпаление и играе значителна роля при лечението и предотвратяването на това заболяване .

Aлергичен ринит

Алергичният ринит е дефиниран като клинично проявено болестно състояние на носа, предизвикано след излагане на алерген от IgE - медиирано възпаление. Алергичният ринит се разделя на персистиращ и ирметитентен. Тежестта на алергичният  ринит може да се раздели на "лек" или " умерено  тежък ". Алергичният ринит влошава качеството на живот, сън, училище и работа. Много неалергенни причинителипредизвикват назални симптоми, които наподобяват алергичен ринит. Те включват лекарства (аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства), професионални вещества, храни, физически, емоционални и химически фактори, вирусни инфекции. ARIA 2008

Хиперсензитивен пулмонит

Хиперсензитивният пулмонит се отнася до възпаление на белите дробове, причинено от многократно вдишване на чужди вещества, като органичен прах, гъбичкиили плесен. Имунната система на организма реагира на тези вещества, наречени антигени чрез формиране на антитела, молекули, които атакуват нахлуващите антигени и се  и се опитват да ги унижощат. Комбинацията от антиген и антитяло произвежда остро възпаление или пулмонит (реакция на свръхчувствителност), която по-късно може да се превърне в хронично белодробно заболяване, което уврежда способността на белите дробове да поемат кислород от въздуха и да премахват въглеродният диоксид.

Атопичен дерматит

Атопичен дерматит е кожно заболяване, характеризиращо се с области на силен сърбеж, зачервяване, лющене и загуба на повърхността на кожата. Атопичният дерматит е най-разпространената от многото видове екземи. Той  често се свързва с други алергични заболявания, особено астма и сенна хрема. дефект на имунната система в рамките на кожата е била открита при пациенти, които имат атопичен дерматит, но причината за дефекта е неизвестен. " MedicineNet.com

Контактен дерматит

Контактният дерматит е термин за всяко възпаление на кожата, което настъпва, когато повърхността на кожата е в контакт с вещество, произхождащо извън тялото. Има два вида контактен дерматит:иритативен и алергичен. 

ХОББ Хронично обструктивна белодробна болест

Хроничната обструктивна белодробна болест е предотвратимо и лечимо заболяване с някои значителни извънбелодробни ефекти.
Белодробната компонента се характеризира с ограничение на въздушния поток, което не е напълно обратимо.
Ограничаването на въздушния поток при ХОББ обикновено е прогресивно и свързано с ненормален възпалителен отговор на белите дробове към вредни частици и газове. Тежката ХОББ води до дихателна недостатъчност, хоспитализация и накрая смърт от задушаване.
Основните рискови фактори са: тютюнев дим, професионално замърсяване, вътрешни и външни алергени и дразнители, респираторни инфекции, лошо финансово състояние.