Алергени

В днешно време голяма част от хората прекарват повече от 90% от живота си в затворени помещения. През последните 30 години домашната обстановка се е променила неузнаваемо с въвеждането на меки мебели, мокети и централно отопление. Вътрешната вентилация е намаляла - скоростта, с която въздухът в помещенията се разменя с чист въздух в момента е 10 пъти по-ниска, отколкото е било преди 30 години, със значително увеличаване както на влажността така и на концентрацията на вътрешни замърсители и алергени във въздуха. Тъй като излагането на алергени е важна причина за появата на симптоми при свръхчувствителни пациенти, намаляване на експозицията трябва да се подобри, за да се  контролира заболяването.

Всеки дом приютява потенциални алергени, вариращи от рядко до повсеместното, но тези пет са най-честите причини за алергиите на закрито:

  • Прах: Прахът може да се състои в десетки неща, включително и в малки парченца от растения, кожа, почва, насекоми, храна, влакна и животински вещества. Всяко едно-или повече от веществата може да предизвикат алергии на закрито.
  • Акари: Както може би се досещате, акарите процъфтяват върху прахта. И изпражненията им в домашния прах са най-честата причина за алергии и астматични симптоми според Американската академия по алергии, астма и имунология. Въпрекиче ще намерите домашно прахови микрокърлежи в цялата къща, те се концентрират в райони, богати с човешки пърхот (мъртви кожни люспи) и висока влажност на въздуха: спални, килими, постелки за баня.
  • Мухъл: Мухълът и плесените виреят при висока влажност, като например вашата парна баня или хл
    адното, влажно мазе. Веднъж появили се, те отделят малки спори, които на закрито предизвикват алергични симптоми.

  • Животински пърхут: Ако имате алергия към домашни любимци, вие всъщност не сте алергични към козината на кучето или на котката. Вместо това, алергична реакция е причинена от малкия протеин в слюнката на животното. Дори домове без домашни любимци могат да съдържат животински пърхот. Това е така, защото пърхутът на домашният любимец  е лек и лепкав. Той се прилепва по дрехи, обувки и косата. По този начин може да се намери в заседателните зали и класни стаи, както и у дома.

  •  Хлебарките : Подобно на прахта, хлебарките могат да бъдат намерени почти навсякъде. Както и при домашните любимци,  не е самата хлебарка поражда вътрешни алергии. Потенциалният алерген е протеин, открит в изпражненията хлебарките.